Bedraden.  

Bij de meeste bonsai bomen moet de vorm kunstmatig worden gecreëerd. Soms is dat niet zo veel werk. Bepaalde bonsai bomen hoeven alleen maar wat meer toonbaar gemaakt te worden. De oude Chinezen waren in staat schitterende bomen te vormen met de snoei en groei methode, maar dat is werk van een lange adem/duur. Bij het gebruik van draad is het tegenwoordig een stuk sneller en makkelijker geworden.  

Door bedrading kan men de bonsai boom een natuurlijke vorm geven of de gewenste vorm. Natuurlijk is er een grens aan de buigzaamheid van de takken. Het buigen moet dan ook voorzichtig gebeuren, zodat de takken niet breken, daarbij is er een groot verschil in buigzaamheid van div. soorten. Azalea is erg broos. 

Je kunt koperdraad of aluminium draad gebruiken, koperdraad is wat stugger en moeilijker in het gebruik. Daarbij komt ook nog dat je aluminium draad kan hergebruiken en bij koper draad licht dat veel moeilijker. 

Het aanbrengen van de draden. 

Draden van verschillende diktes zijn nodig voor het bedraden van takken in de zelfde bonsai boom de dikte van de stam of tak bepaald de dikte van het draad. Voor een dikke tak of stam is een enkele bedrading niet voldoende. Er wordt dan een dubbele bedrading aangelegd 

bonsai bedrading

Maar meerdere draden naast elkaar kan lelijk staan. Voor het uiteinde van de draad wordt een stevige verankering gezocht. Dat punt kan liggen op de stam of de tak zelf, maar ook op een aangrenzende tak. Bij het bedraden van de stam kan je de draag in de grond steken vlak langs de stam heen. De lengte van de draad moet langer zijn dan de tak zelf, bij een tak van 20 cm gebruik je een lengte van 30 cm draad. Een draad mag rond de tak/stam worden gewikkeld met of tegen de wijzers van de klok. De 2 draden van een dubbele bedrading moeten altijd in de zelfde richting lopen. De draden mogen elkaar dus nooit kruisen.

 

Bij kruisende draden duw je de onderste draad in de bast wat nare gevolgen kan hebben, in de vorm van snel ingroeien of zelfs afsterven van de tak. Het betraden begint altijd aan het dikste gedeelte van de stam/tak en de windingen mogen nog te strak nog te los zijn.

 

De beste tijd om te bedraden is verschillend, bij loofbomen is het het makkelijkst in de winter als het loof gevallen is, bij groen blijvende soorten het hele jaar door. 

Hoe lang laat je het draad zitten.           

Verschilt enorm per soort, sommige een heel groeiseizoen andere enkele maanden , maar meestal kijk ik naar de draad of het al begint in te groeien ,dan wordt het tijd om het te verwijderen.  Blijft de tak niet in de juiste positie staan wikkel er dan nog een keer een draad omheen. Te ver ingegroeid draad is een lelijk gezicht en het duurt jaren voor het weer vergroeid is, maar het vergroeid wel , en dit kan je versnellen door in die plekken kleine wondjes te maken met behulp van een mesje kleine insnijdingen te maken en het direct insmeren met wondpasta. Gaat wonderbaarlijk snel.

 

 

 

                  

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!