Crataegus snoei

Om een Meidoorn te laten bloeien is een oude snoeitechniek,zoals wordt toegepast bij fruitbomen , ook heel goed toe te passen bij de Meidoorn . Maar dan moet je wel weten hoe de boom groeit .

Als de Meidoorn goed groeit kan hij heel snel zeer lange uitlopers geven , zogenaamde waterloten . Die vormen bijna geen zijtakken en die groei  kracht zit bijna altijd in de uiteinden  . Een wat ouder exemplaar of  onder mindere omstandigheden gegroeide boom  ,  produceert  minder waterloten , maar maakt wel  korte  puntige takjes en kleine scheuten met bloemknoppen die dikker zijn aan de uiteinden . Meidoorns groeien over het algemeen met korte  stengelleden ( internodien ) en hebben daardoor veel knoppen . Onder normale hormonale groei  ontwikkelt  er een knop , een blad , secundaire tak , waterloot of gewoon een doorn . Als je die hormonale groei  onder controle kan krijgen kan  de Meidoorn uitgroeien tot een karaktervolle boom  met een goede bloei .

Deze techniek geld niet voor jonge pre bonsai bomen . De meidoorn moet al wel een goede vertakking hebben , zowel primair als secundair . Laat de uitlopers in het voorjaar vrijuit groeien tot dat het aan de basis net begint af te harden . Snoei dan terug tot een kwart.

    Altijd aan de top sterker snoeien . Niet te laat snoeien , daar er nog een tweede , zomer groeigolf volgt . De zomer groei laten uitgroeien , behalve de lange sterke waterloten die mag je nog een keer inkorten . Haal alle uitlopers op de stam weg .

In januari begin februari  zodanig snoeien voor het gewenste profiel /vorm , snoei zo dat er altijd een stukje van de zomer groei blijft staan , dit om de vertakking te bevorderen .

Op deze manier zal de structuur van de bonsai boom  aanmerkelijk verbeteren  . Probeer de top goed in de hand te houden , het is een echte top groeier . Er zullen zich aan de uiteinden sterke knoppen vormen , verwijder deze in de late winter , op deze mannier zal de boom al zijn energie in de andere knoppen steken voor een betere vertakking . Opmerking : deze techniek wordt ook bij de Beuk toegepast ter bevordering van een beter vertakking .

Een goede gezonde Meidoorn kan  makkelijk twee groeigolven per seizoen geven , als je de eerste snoei maar vroegtijdig uitvoert .

dsc02469

 

dsc02464

dsc02466

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!