insecten

insecten en schimmels beschreven

Bastaardsatijnvlinder.

bastaardsatijnvlinder

De rupsen van de Bastaardsatijnvlinder zijn zwartgrijs van kleur met opvallende witte, rode en oranje vlekken. Ze zijn ongeveer 3 a 4 cm lang. In een spinselweb vreten ze in groepen aan de boom. De rupsen kunnen bomen geheel kaal vreten. De larven overwinteren op de uiteinde van de scheuten, ook weer in een spinselachtig web.

Meidoorns en Amelanchier zijn hier een bekent voorbeeld van.

Bestrijden met: Decis of Pyrethrum


 

Bessenbloedbaarluis

_bessenbloedblaarluis

Er ontstaan aan de onderzijde van het blad kleine felgele pukkeltjes (luizen) Daarna ontstaan er bruinrode of geelgroene “blaren” aan de bovenzijde van het blad . De bloedblaarluis komt het meest voor bij bessensoorten (Ribes) .In het najaar worden er eitjes gelegd, die daar overwinteren .

Bestrijden met: Decis.


 

Beukenbladluis.

beukenbladluis

Aan de onderzijde van het blad en aan de scheuttoppen verschijnen lichtgele tot blauwwitte bladluizen , die bedekt zijn met een witte wollige wasafscheiding ..Op de bovenzijde van het blad ontstaat door zuigschade geelbruine plekken .Soms krult het blad om en raakt misvormt.

Hele twijgen kunnen afsterven .De beukenbladluis produceert veel honingdauw .Hierop kan zich de roetdauwschimmel vestigen .Deze schimmel kan de groei behoorlijk remmen .

Bestrijden met: Admire of Pyrethrum.


 

 

Beukenschorsluis.

Op de schors en in de spleten van de schors ontstaat een witte poederachtige laag .Onder deze laag bevinden zich oranje gekleurde schildluizen ,die voor deze afscheiding zorgen . Bij een zware aantasting kan dit leiden tot de beukenschorsziekten .Deze ziekte is ernstig en kan de groei enorm belemmeren en zal  er op den duur aan dood gaan .

Bestrijden met: Admire of Pyrethrum.


 

 

Bladluis.

bladluis3

Bladeren ,scheuten en bloemen van allerlei bonsai worden dikwijls aangetast door verschillende gekleurde sapzuigende bladluizen .Ze kunnen .zwart,groen,witgrijs,roze, gelig, bruin van kleur zijn .De luizen scheiden een kleverig goedje af (honingdauw) , waarop in een later stadia roetdauw tot ontwikkeling komt . De kleverige massa en de daarop groeiende schimmel veroorzaakt groei remming (de boom kan het zonlicht niet meer opnemen). Bladluizen komen het meest voor in de groeiperiodes.

Bestrijden met: Admire of Provado.

bladluis 2

 


 

Bloedblaarluis.

bloedblaarluis

De bladeren krijgen rode of geel-groene , verhoogde,bobbelige plekken . Aan de onderzijde van het blad zitten dan de luizen .

Bestrijden met: Decis.


 

Bloedluis .

bloedluis

Bloedluizen zijn roodbruine ,ongevleugelde luizen die bedekt zijn met witte wasdraden .De luizen zitten op scheuten en op randen van wonden en spleten . Ze veroorzaken knobbels,de zogeheten bloedluizen kanker . De aantasting wordt door sluipwespen gereduceerd.

Komt vooral bij pyrus communus en andere fruitbomen voor.

Bestrijden met: Pyrethrum.

 


 

Bladmineerder.

bladmineerder2

 

Komt in de bonsai niet zo veel voor ,wel in fruitgewassen .Vlak na de bloei zijn er op de bladeren bruine en witte gangen (mijnen) te zien die zich in de zomer verder uitbreiden en een groot deel van het bladoppervlak bedekken . De larven van bepaalde vliegen ,motjes, bladwespen en kevers zijn verantwoordelijk voor deze gangen , Als je z,n blad tegen het licht hout zie je vaak de larven en de poppen zitten..

Bestrijden met:Decis

bladmineerder


 

 

Bladroller.

bladroller

Bladrollers zijn insecten die tot een grote groep van de motten behoren. De rupsen leven in een “huisje” van opgerold en dichtgesponnen blad. Ze kunnen  in grote getale op de boom voorkomen en daardoor de normale levensfuncties niet meer normaal verrichten en de groei behoorlijk verstoren.

Komt vooral voor bij Azalea,s

Bestrijden met: Decis of Pyrethrum.


 

 

Buxus bladvlo.

buxusbladvlo

De buxus bladvlo veroorzaakt door het zuigen lepelachtige bladmisvorming .vooral aan de jonge scheuten.. Deze sapzuiger heeft bladluisachtige larven met witte wasdraden. De groei van de boom wordt hierdoor ernstig belemmert .

Bestrijden met: Admire.

 


 

Cicade (op de Fuchsia)

cicade (op fuchsia)

Op de bladeren verschijnen in een 1e fase afzonderlijk en in latere fase talrijke wordende kleine ,witte stippen. Het schadebeeld is vergelijkbaar met dat van bladverbranding.

Op de onderzijde van het blad zien we kleine insecten van ongeveer 3 mm, vergelijkbaar met bladluis. De cicade beschikken over smalle vleugels, terwijl hun larven beschikken over vleugelstompjes. Als u een takje lichtjes beweegt, springen de cicade op en vliegen weg.

Bestrijden met: Admire of Pyrethrum.


 

 

Coniferenspint.

coniferenspint

Kleine mijten, die vooral aan de onderzijde van de naalden zuigen. De naalden drogen uit en vallen af. Vooral bij droog en warm weer zijn de spinseldraadjes goed zichtbaar. Coniferenspint kan ook voorkomen in diversen soorten siergewassen .

Picea is hier erg gevoelig voor.

Bestrijden met: Masai.


 

Dopluis.

dopluis2

Dopluizen zijn sapzuigende insecten die bedekt zijn met een bruin schildje. Ze zijn hier goed aan te herkennen. Ze zijn ongeveer 3 a 4 mm lang en hebben een bolronde vorm. Dopluizen komen vooral voor op houtige gewassen (dus onze bomen).

Ze scheiden honingdauw af, zodat er roetdauw kan ontstaan. Moeilijk te bestrijden beestjes omdat zij een natuurlijk “schild” hebben .

Kunnen op veel boomsoorten voorkomen .

Bestrijden met: Admire ,voor fruit, Decis, boom goed nat spuiten


 

 

Galmijt (op druif).

galmijt op druif

Deze zeer kleine, grijswitte mijten zuigen aan de onderzijde van het blad. Dan ontstaat er aan de bovenzijde van het blad door zuigschade ,blaarachtige gallen. Aan de onderzijde van het  blad ontstaan vuilwitte tot rode, viltachtige haarvelden. De mijten zijn nauwelijks zichtbaar.

Bestrijden met:Microsulfo.

 


 

Hagelschotziekte.

hagelschotziekte

Het wordt vaak aangezien als insecten vraat, maar dit alles wordt veroorzaakt door een schimmel/bacterie infectie. Op de bladeren ontstaan eerst blaren die loslaren, zodat er gaatjes in het blad ontstaan. De gaatjes zijn omringd met een bruine rand . Ook kunnen er bruine afgestorven plekken ontstaan.

Bestrijden met: Finesse of Microsulfo.

 


 

Juniperusmot.

juniperus mot

In de Juniperus spinnen rupsen blad aan elkaar. De rupsen zijn in de lengte donkerbruin en lichtbruin gestreept en zijn ongeveer 1 cm lang. De bladeren worden door de rupsen beschadigd en sterven af . Het kan zeer ernstig worden.

Bestrijden met: Decis of Pyrethrum.


 

Juniperussschildluis.

juniperus schildluis 2

Niet alleen op het blad van de Juniperus, maar ook van Tjuja,s en Cipressen kunnen de jeneverbesschildluizen voorkomen. De ronde vrouwelijke of de rechthoekige mannelijke schildjes zijn wit/gelig van kleur. Ze zuigen aan de takken zodat ze geel worden. Bij ernstige aantasting zal de boom afsterven .

Bestrijden met: Decis.


 

Juniperusstakluis.

juniperus takluis

Er zijn 2 soorten takluizen: zwartbruine en lichtbruine. Het zijn sapzuigende insecten en kunnen daardoor veel schade aan de boom veroorzaken. De luizen verspreiden een suikerhoudende afscheiding waar roetdauw op groeit. Mieren zijn er dol op.

Bestrijden met: Decis of Pyrethrum.


 

 

Kommaschildluizen.

_kommaschildluis

Kommaschildluizen zijn grijsachtig, sapzuigende schildluizen die voornamelijk op oudere takken van de bomen voorkomen. Wanneer het om een ernstige aantasting gaat, worden niet alleen de takken en de schors aangetast, maar ook de vruchten. Hierdoor kunnen hele takken/scheuten  afsterven en op den duur de hele boom.

Ficus is hier gevoelig voor.

Bestrijden met: Admire.


 

 

Lapsnuitkever.

lapsnuitkever vraat

De lapsnuitkever is schadelijk omdat hij zowel knoppen en bladeren en vruchten aanvreet. De larven zijn romig wit en hebben een bruine kop. De larven eten ook aan de wortels. De plaag is het grootst bij jonge bomen, zodat deze snel in de herfstkleur gaan en het blad verdroogd en afvalt.

De larven komt vooral bij Taxus in de wortelkluit voor.

Tip: bestrijd de kever bij voorkeur s,avonds en zorg dat hij door het middel wordt geraakt (dus de boom goed nat spuiten)

Bestrijden met: Decis

 


 

Rupsen.

rups

Rupsen zijn weke larven met een harde kop die uit eitje van motten en vlinders te voorschijn komen. Het zijn veelvraten en ze kunnen daardoor grote schade aanrichten zowel in u boom als in de tuin. Rupsen zijn zeer verschillend van uiterlijk

Bestrijden met: Decis of Pyrethrum.

rups2


 

Schildluis.

juniperus schildluis 2

Op houtige en groene plantdelen komen deze insecten voor met grijze,bruine of zwartachtige schilver-, komma- of schaalvormige schildjes. Deze schildjes liggen bewegingloos op de boom maar de beweeglijke larven kruipen rond. De boom wordt door zuigen beschadigd en verkleurd, verwelkt of reageert met bladval. Tegelijkertijd ontwikkelt zich op de door de schildluis uitgescheiden honingdauw een zwarte roetdauwlaag waardoor de boom er niet fraai meer uitziet.

Bestrijden met: Decis.


 

Schuimcicade.

schuimcicade

Op de stengels en de bladeren zijn slijmachtige schuimhoopjes te zien. In deze hoopjes bevindt zich de larven van het spuugbeestje. Deze “schuimwoningen “ treden voornamelijk in het voorjaar en in het begin van de zomer op. Spuugbeestjes zuigen aan de kruitachtige plantendelen, zodat deze misvormen en in hun groei belemmerd worden.

De Beuk is hier gevoelig voor.

Bestrijden met: Admire of Pyrethrum vloeibaar.


 

Seringenmotje.

Kleine rupsen eten het binnenste weefsel van het blad op, zodat er bruine verschrompelde plekken op het blad ontstaan. Hierna gaan de rupsen naar de top van het blad en rollen dit op.

De rupsen van de seringenmot zijn niet alleen te vinden op seringen, maar ook op Es en Liguster.

Bestrijden met: Decis of Pyrethrum.

 


 

Sparrenluis.

sparrenluis

Oude naalden vertonen eerst gele vlekken, worden daarna bruin en vallen af. Aan de onderzijde en ook aan de nieuwe toppen zuigen groene bladluizen. Ter controle op aanwezige groene sparrenluizen, kunt u van aantasting verdachte twijgen boven een wit velletje papier afkloppen.

Tip controleer de bomen vanaf maart.

Bestrijden met: Admire of Pyrethrum.

 


 

Spinselmot.

spinselmot2

In het voorjaar maken de grijsgele rupsen gangen in de jonge blaadjes. Later vreten ze ook aan bloemen en volwassen bladeren en kunnen ze de boom helemaal kaal vreten .Niet lang daarna worden kleine, dichte spinsels gemaakt, die later tot grote rupsennesten uitgroeien.

Komt vooral voor bij, Amelanchier.

Bestrijden met: Decis.

spinselmot


 

Spint.

spint aantasting

Door het zuigen van de spintmijten aan de bladeren ontstaan eerst bleekgroene en later witachtige vlekjes. Vervolgens verliest het blad zijn frisse kleur en verdroogd. Aan de onderzijde van het blad en in de oksels van de boom bevinden zich in fijne spinragjes verschillend gekleurde spintmijten en hun larven. De mijten gedijen het best bij warm weer.

Bestrijden met: Masai.


 

Taxuskever.

taxuskever

De taxuskever is een bruinzwarte kever en heeft een lengte van 1 cm . Hij vreet hoekige happen uit de randen van het blad en scheuten. De witte larven van deze kever vreet aan de wortels van u bomen.

Tip: bestrijd de kever bij voorkeur s,avonds. Zorg dat de kever door het middel wordt geraakt.

Bestrijden met: Decis.


 

Topmijt / Buxustopmijt.

topmijt---buxustopmijt

Buxustopmijt is te herkennen aan de gekrulde blaadjes van de toppen. Witte mijten zorgen ervoor dat de blaadjes omkrullen.

Bestrijden met: Masai.

 


 

Trips.

trips

Bladeren en bloemen krijgen felgele, later zilverachtige glanzende vlekken. Aan de onderzijde van het blad, op de bladnerven ontstaan verkurkte zuigplekken, waarop ook de uitwerselen zichtbaar zijn. Afhankelijk van de soort en leeftijd zijn de langwerpige insecten gelig tot bruinzwart gekleurd. Ze eten van de bovenzijde van het blad. De bomen worden hierdoor in de geremd , sterk aangetast blad valt af.

Bestrijden met: Admire ,voor de moestuin Decis.


 

 

 

Wollige dopluis.

 wollige dopluis

Bij dopluizen is het schild met het insecten lichaam vergroeid. Bij de wollige dopluis vormt het vrouwtje met behulp van wasdraden een eizak . In de eizak worden tot 1500 eieren afgezet. De luizen zijn donkerbruin van kleur en z,n 5 mm lang. De wollige dopluis komt vooral voor op houtige gewassen , o.a.Hortensia die er wel erg veel last van kan hebben. Bij ernstige aantasting ontstaat er roetdauw en wordt de groei belemmerd .

Bestrijden met: Admire.


 

Wolluis.

wolluis 3

Op houtige en groene plantendelen bevinden (zich vaak verstopt) kleine, met wiite was bepoederde insecten die ovaalronde eieren afzetten. De insecten beschadigen de boom door te zuigen, zodat deze langzamerhand verzwakt. Wolluis scheidt een stof af  (Honingdauw) waarop zich roetdauw ontwikkelt, een zwart kleverig goedje, wat een vies gezicht is.

De cactus is hier erg gevoelig voor .

Bestrijden met: Admire.


 

Zwarte bonenluis.

zwartebonenluis

Zwarte bonenluis veroorzaakt dikwijls gekroesde blederen die te vroeg afvallen. Ook raakt de plant verzwakt. De luizen bevinden zich veelal op de bladstelen in dichte groepen bij elkaar. Ze scheiden honingdauw af, waarop later zwarte schimmel groeit, roetdauw.

Bestrijden met: Decis of Pyrethrum.


 

Veenmol.

veenmol

Bestrijden met:Mesurol korrels.


 

Larven van de koolvlieg:

koolvlieg larve

Bestrijden met: Birlane strooimiddel.

 


 

Larven van de lapsnuitkever,

lapsnuitkever3

Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik  . Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, larven doden.

lapsnuitkever vraat  bladvraat door lapsnuitkever


 

 

Aardrupsen.

aardrupsen

Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, larven doden.

 


 

Emelten.

emelten

Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken , larven doden.

 


 

Engerling.

engerlingmeikeverlarve)

Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, larven doden.


 

 

Ritnaald.

ritnaald

Bestrijden met: Geen product beschikbaar voor particulier gebruik. Bij het verpotten goed de wortelkluit nakijken, larven doden.


 


acer buergerianum 003

 

 

 

 

 

 

 

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!