Malus, de “Sierappel” Fam. Rosaceae.

 

 

 

De wilde appel (Malus sylvestris) is een boom uit de Rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt voor in Europa en Zuidwest- Azië in heggen en kreupelhoutbosjes. Het is een kleine struik of boom en wordt meestal niet hoger dan 5 á 6 meter. De gekweekte rassen stammen van de wilde appel af. Die “Malus domesticus” wordt soms nog als onderstam gebruikt voor zwak groeiende rassen. Vrijwel alle moderne rassen worden geënt, maar meestal worden zwakgroeiende onderstammen gebruikt. Wilde appels worden soms gekweekt als sierstruik. “Bonsai” sierappeltjes zijn goede bloeiers en kunnen ook als bestuiver voor fruitappelbomen worden gebruikt.
De schors is grijsachtig bruin of donkerbruin, gebarsten in rechthoekige stukjes.

 

 

De wilde appel heeft een dichte kroon met kronkelende takken. De twijgen zijn geribbeld en vaak gedoornd. De bovenkant is donkerpaars en de onderkant is bleekbruin. De knoppen zijn klein,4 á 5 mm. en licht behaard.

 

Het blad is eivormige, gekarteld of gezaagd. Het blad is circa 5 x 3 cm groot. De bladsteel is gegroefd en dicht behaard. Het blad is aan de bovenzijde heldergroen en aan de onderkant bleek en donzig. Bij sommige rassen is ook het blad roodachtig gekleurd, soms alleen bij het uitlopen van het blad net zoals bij rozen, soms gedurende de hele zomer. Sierappeltjes stelen als het ware twee keer per jaar de show: eenmaal in mei als ze met bloemen overladen staan te pronken; in het najaar met hun rijpende vruchten.
Behalve voor de sier of de appels kan de wilde appel ook voor het hout gebruikt worden. Het roodbruine hout is hard en taai.

 

Het heeft een fijne, lange draad en wordt vaak gebruikt voor snij- en draaiwerk, speelgoed, fineer voor de meubelindustrie, houten schroeven en in de wagenmakerij. Het harde hout laat zich mooi politoeren.

Geschikte bloesembomen voor een kleine bonsai zijn onder andere: Malus (sierappels), Pyrus (sierpeer) en een groot aantal Prunussen. Zij zijn vooral populair om hun rijke voorjaar- bloesem en hun kleurrijke vruchten in het najaar. Sierappels zijn grote heesters en op stam gekweekt. In de bloementuin kunnen ze uitgroeien tot kleine bomen. Lekker veel kleur in je herfsttuin. Tegen de kerstdagen worden de kleurige appeltjes veel verwerkt in bloem- en kerststukken. 

 

 

Een sierappel (Malus sp.) is in het voorjaar een bonsai met prachtige bloesem en in de herfst een boom met mooie fleurige appeltjes. De wilde appel heeft roze tot rode knoppen aan de buitenkant en wit bij het open gaan,

 

       

De bloemen hebben vijf bloemblaadjes met veel gele meeldraden. De bloeiwijze is een schermvormige tros die aan de top van de kort loten zit. De appeltjes kunnen afhankelijk van de soort in grootte variëren van vrij groot tot zeer klein. De kleur van een sierappeltje kan geel, geblost of rood zijn.

 

Voorjaar                                                        Zomer

               

Herfst

 

 

Hier enkele van de meest bekende soorten:

Malus 'Liset'
De malus 'Liset' bloeit in de maand april met lilarode bloemen in flinke trossen. De bloem is enkelvoudig. Tijdens de bloei is de boom overdekt met bloemen, die prachtig afsteken tegen het frisse jonge blad. Bij het uitlopen is het blad eerst purperrood en wordt later groen. De mini appeltjes zijn purperrood en kunnen blijven hangen tot de eerste nachtvorsten.

 

 

 

           

 

Malus “Red Sentinel”

Knoppen licht roze, bloemen wit,het blad loopt bronskeurig uit. De appeltjes zijn 2 cm groot en licht glanzend rood. Standplaats halfschaduw.

 

 

Malus 'Evereste'

De bloemknoppen zijn donkerpaars. Bloemen zijn in open toestand wit tot paars roze. Appeltjes van 2 tot 2½ cm die in de loop van het seizoen naar diep oranjerood verkleuren.

Malus “Golden Hornet en M.“Dorothea” met gele vruchten. De Golden Hornet geeft ongelooflijk veel vruchten die erg lang blijven hangen die ook goed geschikt is voor de bestuiving van handappels. Bovendien is deze soort immuun voor schurft, meeldauw en bacterievuur. De cultivar is ontstaan uit de kruising Malus x zumi 'Galocarpa'

Malus floribunda een Japanse soort, een van de vroegste bloeiers.

Malus florentina: zie hieronder.

   

Malus sargentii ook een Japanse soort; hij bloeit even mooi met prachtige rode vruchten.

Malus halliana met roze-rode bloemen.

               

Er zijn nog vele andere soorten, te veel om op te noemen en bijna allemaal bruikbaar als  bonsai. Eén daarvan wil ik nog noemen; het is een soort uit Zuidwest-Siberië en Kazachstan met de bijna onuitsprekelijke naam: Malus pumila “Niedzwetzkyana” Deze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de rode bloemkleur bij kruisingen. Dezelfde rode kleur komtterug in zijn jonge scheuten en vruchten

Fruitplanten eisen echter wel enig onderhoud en ze kunnen ook last krijgen van bepaalde aandoeningen, zoals schimmels en bladluizen. De meeste soorten fruitplanten dienen in het voorjaar voor de bloei gesnoeid te worden. Dit om te verhinderen dat ze te groot worden, om de hoeveelheid vruchten te beperken en om het hout relatief jong te houden. Een klein takje met veel vruchten eraan wordt al gauw te zwaar en kan dan afbreken.Ook moet er regelmatig bemest te worden. Een paar keer per seizoen een portie koemest of andere organische meststof geven is verstandig.

Wanneer u dit alles goed doet, krijgt u vitale bomen die eigenlijk wel een stootje kunnen hebben van de schimmels en bladluizen, die een grote voorkeur blijken te hebben voor fruitbomen.
Tegen schimmels en bladluizen zijn goede middelen in de handel verkrijgbaar. Kijk op:
www.mo-yogi.nl   onder ziektes. Bladluizen zijn ook goed te bestrijden met lieveheersbeestjes, sluipwespen en enkele andere insectensoorten die, met enig geluk, vanzelf naar de aangetaste boom toekomen. Een lieveheersbeestje eet honderden bladluizen per dag. Van sommige fruitplanten bent u verplicht er gelijk twee exemplaren van aan te schaffen. Veel appelsoorten hebben in hun nabijheid een andere appelsoort nodig voor de bestuiving.

Stijlen 

Gebogen opgaand(Moyogi) tweestam en klomp. Neem voor Shohin een soort met kleine vruchten.

Verzorging: 

Veel licht het hele jaar door, dagelijks water geven, tijdens de vruchtzetting veel water anders vallen ze af, is goed winterhard, maar bomen met een erg ondiepe schaal beschermen tegen strenge vorst.

Voeding: 

Bemest niet tijdens de vruchtzetting, anders gaat het loof te sterk groeien ten koste van de vruchten.

Verpotten: 

Bij bomen in de opkweek jaarlijks, oudere bomen om de 2 á 3 jaar in het vroege voorjaar voor het openen van de knoppen. Gebruik het basis grondmengsel.

Snoei: 

Snoei in het voorjaar de nieuwe scheuten terug tot op het tweede blad. Snoei lange scheuten in de herfst na de bladval.

Vermeerderen: 

Tuincentrum bomen marcotteren in de vroege zomer net onder de oude ent. Enten kan op een wilde onderstam.

Hier een mooi voorbeeld van een Malus en hoe snel het kan gaan bij het vormen van een pre-bonsai.

 

                                 

   
 Aanschaf   maart  2006    Voorjaar 2008
  
 Herfst   2008. 

Deze 3 foto’s zijn beschikbaar gesteld door Yelena Anpilogova.

Malus 'Adams'
Malus 'Adirondack'
Malus 'Butterball'
Malus 'Centurion'
Malus 'Cheal's Weeping'
Malus 'Coral Burst'
Malus 'Donald Wyman'
Malus 'Eleyi'
Malus 'Evereste' (PERPETU)
Malus 'Flame'
Malus 'Golden Hornet'
Malus 'Gorgeous'
Malus 'Hillieri'
Malus 'Hopa'
Malus 'Indian Magic'
Malus 'John Downie'
Malus 'Liset'
Malus 'Madonna'
Malus 'Makamik'
Malus 'Mary Potter'
Malus 'Mokum'
Malus 'Neville Copeman'
Malus 'Prof. Sprenger'
Malus 'Profusion'
Malus 'Red Jade'
Malus 'Red Sentinel'
Malus 'Red Splendor'
Malus 'Royal Beauty'
Malus 'Royalty'
Malus 'Rudolph'
Malus 'Sugar Time'
Malus 'Van Eseltine'
Malus 'White Angel'
Malus baccata 'Gracilis'
Malus baccata 'Street Parade'
Malus coronaria 'Charlottae'
Malus domestica
Malus domestica 'Belle-Fleur Larche Mouche'
Malus domestica 'Benoni'
Malus domestica 'Bolero'
Malus domestica 'Brabant Bellefleur'
Malus domestica 'Charlotte'
Malus domestica 'Cox's Orange Pippin'
Malus domestica 'Dubbele Zoete Aagt'
Malus domestica 'Elan'
Malus domestica 'Elstar'
Malus domestica 'Flamenco'
Malus domestica 'Glorie van Holland'
Malus domestica 'Golden Delicious'
Malus domestica 'Granny Smith'
Malus domestica 'Groninger Kroon'
Malus domestica 'James Grieve'
Malus domestica 'Jonagold'
Malus domestica 'King Jonagold'
Malus domestica 'Lemoen'
Malus domestica 'Notarisappel'
Malus domestica 'Polka'
Malus domestica 'Red Elstar'
Malus domestica 'Rode Boskoop Vogelaar'
Malus domestica 'Rode Dijkmanszoet'
Malus domestica 'Schone van Boskoop'
Malus domestica 'Spartan'
Malus domestica 'Sterappel'
Malus domestica 'Summerred'
Malus domestica 'Transparant Jaune'
Malus domestica 'Waltz'
Malus domestica 'Zigeunerin'
Malus domestica 'Zoete Ermgaard'
Malus floribunda
Malus hupehensis
Malus micromalus
Malus toringo
Malus toringo 'Brouwers Beauty'
Malus toringo 'Mandarin'
Malus toringo 'Rosea'
Malus toringo 'Sargent's Elegant'
Malus toringo 'Tina'
Malus trilobata
Malus tschonoskii
Malus tschonoskii 'Belmonte'

 

 

 

 

 

 

 

 

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!