Pinus verpotten

Hoe en wanneer een Pinus parviflora verpotten?

 

 

pinus_literati_007

 

De beste periode is de lente. In tegenstelling tot de meeste loofbomen reageren de dennen gewoonlijk nogal traag op de oplopende temperatuur in het voorjaar. Is het belangrijk een beuk of een larix te verpotten voordat het loof gaat schuiven ( een vakterm voor beweging in de knoppen ), een den kan beter verpot worden als de temperatuur wat stabieler wordt. Dat kan natuurlijk verschillen per jaar - en dat kan al eind maart begin april zijn (denk aan april 07)- maar als de temperatuur plotseling daalt, beschermt de boom dan. Een ervaren bonsai liefhebber raakt niet zo gauw in paniek. De veiligste periode om een Pinus te verpotten is ongeveer half april tot eind mei, dan is de Pinus weer een beetje uit zijn winterslaap en beginnen de wortels weer te werken.

De wortelsnoei

In tegenstelling tot die van loofbomen kan de wortelkluit van een den niet zo sterk worden teruggesnoeid, voorzichtigheid is wel nodig. Bij een gezonde Pinus (te herkennen aan de donkergroene naaldkleur) is het mogelijk de kluit een derde terug te snoeien; bij wat minder krachtige bomen is men wat voorzichtiger, zeker bij pas geïmporteerde bomen waar nog de oorspronkelijke rode klei aanwezig is. Het beste zou zijn dit direct helemaal weg te halen daar het droogrot kan veroorzaken, maar daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Bij dennen is wortelrot pas na maanden aan de boom te zien, naalden verdrogen en de boom gaat plotseling dood. Het beste is om bij elke verpotting een deel van de oude grond weg te halen  en met eetstokjes de oude grond wegkrabben rondom de stam om de wortelvoet bloot te leggen en prik met de eetstokjes dwars door de kluit om de doorlaatbaarheid te verbeteren. Spoel zeker nooit de kluit helemaal uit. Het gevaar bestaat dat je de mycorrhizaschimmel waarmee hij in symbiose leeft helemaal wegspoelt. Alleen de ervaren bonsaibezitter draait hier zijn hand niet voor om en mengt de oude in de pot aanwezige schimmel weer door de nieuwe grond. Maar een dergelijke ingreep blijft riskant.

 

pinus_literati_009v_a_potrand_45_cm

Draineringvermogen

Een belangrijk punt voor een goed grondmengsel is een goed draineringvermogen. Pinussen voelen zich het beste thuis in een mengsel van gelijke delen Kiryu of Bims en Akadama, maar Kiryu of Bims alleen werkt ook goed. Maak vooraf eerst een verankering draad in de schaal om de boom goed te kunnen vastzetten en plaatst op de gaten in de schaal de welbekende gaasjes. (vastzetten voor iedereen wel bekend) Zeef de Akadama en Kiryu/Bims op korrelgrote en haal al het stof er uit, meng het 1 op 1, maak daarvan een bergje in de schaal met het grofste materiaal onderin. Plaatst de boom daarop en druk hem met een draaiende beweging stevig aan. Vul hierna de schaal met het fijnere grondmengsel, zorg dat je grond droog is als je het verwerkt want anders wordt het een papje en gaat de korrel structuur helemaal verloren. Als het verpotten helemaal klaar is, geeft u net zo lang water met een fijne broes tot het water onder uit de pot loopt.

De wortels van de Pinus parviflora kunnen wel wat hebben, maar zorg ervoor dat je alles klaar heb staan voor je begint en laat de wortels niet onnodig lang bloot en droog liggen.

De Schaalkeuze

De schaalkeuze is een moeilijk verhaal, veel hangt af van de persoonlijke smaak. Voor de Literati boom gemaakt op de workshop is een rond schaaltje ideaal, maar ik zou zeker nu nog kiezen voor een paar jaar in een grotere trainingspot wil je ten minste de boom nog wat voller laten groeien.

 

Een nachtvorstje

Een licht nachtvorstje doet een pas verpotte Pinus geen kwaad mits de boom gezond is en de wortels niet extreem zijn gesnoeid. Een Pinus heeft liever na het verpotten geen wind of te veel water/regen; dus houd de grond licht vochtig. Geef bij zon en schrale oostenwind flink wat water. Na 3 weken kan begonnen worden met licht bemesten.

Om wortel vorming te bevorderen mengt u wat Vivifos door het grondmengsel bij het verpotten of giet u na die 3 weken met Algospeed N-P-K- 10 50 10. 

              

                         workshop literati 004   

de nummer 1   

workshop literati 002

de nummer 2

 

                      workshop literati 003       

 

de nummer 3    

 

 

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!