pinus vorming

Het vormen van een Pinus parviflora.

 

Het gaat hier over een grote, zeer compacte importboom uit Japan, een Pinus parviflora: 80 cm hoog, 90 cm breed, een stamomtrek van 30,5 cm en een wortelvoet met een doorsnee van 22cm en - last but not least - met een redelijke tot mooie beweging in de stam . Schaal 52- 39 cm. De boom heeft een jaar lang onverzorgd in een kas gestaan, waar het doorgaans veel te warm was voor een Pinus; die voelt zich immers het beste thuis in een wat "ruige" natuur met afwisselend zon, wind, koude en regen. Ik heb de boom in begin november 20 07 aangeschaft, bij thuiskomst onmiddellijk buiten gezet en nog een dosis vloeibare stickstofloze mest gegeven.

 

no.1

 Met al het loof aan de buitenkant.

                         no.2                        

  De wortelvoet met veel wortels boven het grondoppervlak

 

Mijn eerste werk was het verwijderen van al het overtollige loof . Omdat ook de sterkste knoppen aan de buitenzijde van de takken zitten, was die ingreep noodzakelijk om de zwakkere knoppen aan de binnen zijde een kans te geven zich beter te ontwikkelen. Daarom snoei ik dus de sterke knoppen weg, zeker in de top. Pinussen vormen meestal drie (of meer)knoppen aan de uiteinden van de takken, waarvan er zich twee ontwikken als secundaire takken en de derde omhoog groeit naar het zonlicht. Voor een mooie bonsai moet het loof dicht bij de stam zitten.

De takkenstructuur is vaak een probleem bij Pinussen, omdat er meestal twee of meer takken gegroepeerd staan op dezelfde hoogte rond de stam, - het zogenaamde wagenwiel - maar bij deze boom is daar gelukkig geen sprake van. Het is een wat duurdere import die dus in zijn jonge jaren goed is opgebouwd. De takkenstructuur is na die ingrijpende eerste snoeibeurt beter zichtbaar.

no.3

 

De voorkant kiezen was niet moeilijk, omdat de eerste tak op de goede plaats staat: aan de buitenkant van de eerste bocht in de stam; de ideale eerste takaanzet dus.

 

no. 4

 

De top van de boom buigt erg naar voren en staat wel 25 cm uit het lood.( Gelukkig wel naar voren)

no 5 

no. 6

Zijaanzicht.

Door normaal bedraden viel er in die top niets meer te veranderen; dan maar d.m.v. een behoorlijke ingreep: het plaatsen van een staaf betonijzer vastgezet met tieribs en daarna de top er aan vastgezet met tieribs, die strak aangetrokken konden worden.

no. 7

De staaf aan de onderzijde

 

no. 8

 De staaf in de top.

no 9

 

De top staat nu 13 cm minder uit het lood .

Toch nog eens gekeken naar de aanzet van diverse wortels die helemaal rondom het onderste deel van de stam waren gegroeid.

no. 10

 

Ik heb wat van deze fijnere, om de stam groeiende wortels weggehaald en de grond er tussen weg gekrabbeld, zodat alle delen van de wortelvoet beter zichtbaar werden; de dunne wortels rondom de stam zijn gelijktijdig weggesnoeid. Het onderste deel van de stam oogt hierdoor wat langer (2 cm ).

no. 11

 

no. 12

 

Nu nog wat kruisende wortels weg halen, zodat hij een mooiere wortelvoet krijgt. Dit doe ik in fasen en later in het seizoen, omdat ik anders het risico loop dat er takken kunnen gaan afsterven. Nooit meer dan 1 á 2 tegelijk en dikkere wortels nooit in één keer weghalen, maar eerst een V-vormige inkeping maken aan de bovenzijde van de wortel tot op de helft van de wortel.

tak insnijding 003

Maak die inkeping niet te klein om dicht groeien te voorkomen De sapstroom gaat dan een andere weg/wortel zoeken en in het volgende jaar kan die wortel in zijn geheel verwijderd worden. Na deze ingreep heb ik de boom een maand met rust gelaten en hij heeft nu ( 24 dec.07) zelfs de vrieskou doorstaan. That's what a Pinus likes!

9 jan.08.

Na de boom - nu samen met Just - nogmaals zorgvuldig en kritisch bestudeerd te hebben, zijn er toch nog een paar takken tussenuit gesnoeid, waardoor de takkenstructuur nog beter zichtbaar werd en er duidelijke open ruimten ontstonden.

no 3 b

 

Tijdens deze sessie heb ik ook de onderste 2 takken uitbedraad tot een vlak plateau, hetgeen onmiddellijk een beter aanzien gaf.

 

 

no. 13

 

no. 3 a

 

Toen heb ik mijn Pinus weer wat rust gegeven.

23-01-08

De hele boom is nu bedraad, d.w.z. alle takken zijn volledig vlak uitbedraad. Dat was een gigantische klus; er is geen takje meer zonder draad en de boom is - bij wijze van spreken - een paar kilo zwaarder geworden, maar het resultaat is er naar.

no.1

 

no. 16

 

 

 

Het komende voorjaar ga ik goed bemesten om in de toekomst een nog fijnere vertakking te krijgen.Ik doe dat precies volgens de procedure die ik eerder voor deze site schreef.

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!