Saikei .   

 

 

De rots(en) 

 

Rotsen/ stenen zijn niet van wezenlijk belang in een miniatuur landschap. Het zacht glooiende reliëf van een laagland landschap kan ook met grond opgebouwd worden, die dan bedekt wordt met mos, lage grassen en laagblijvende kruidachtige plantjes, zoals b.v. stekelnootje. Dit ter geruststelling.

  

saikei rotsen

Als u meer reliëf wilt, ben u aangewezen op rotsen. In een land van klei, zand en veen is dat dan ook het probleem. Meebrengen van vakantie is een mogelijkheid, maar dan moet men per auto reizen; per vliegtuig reizend loop je tegen de gewichtgrens van de bagage aan. Kopen bij een stenenhandelaar op een bonsaishow kan ook, maar zodra zo’n stuk steen maar enigszins op een suiseki of kijksteen lijkt, betaalt u de hoofdprijs.

   

Dus moeten wij creatief worden en zelf gaan bouwen uit voordelige materialen die gelukkig in soorten en maten te koop zijn bij tuincentra of in gespecialiseerde zaken voor tuinverharding, zoal b.v. Pleunis aan Het Haantje in Rijswijk, vlakbij de spoorwegovergang. De steenkeuze wordt bepaalt door het landschap dat u voor ogen staat; Een oud sterk geërodeerd  gebergte heeft ronde, afgevlakte glooiingen. Zo’n Chinees kalksteen gebergte heeft steile, smalle pieken.

 

Enkele voorbeelden: Die grote brokken lavasteen zijn ruim voorhanden, relatief zacht en zeer poreus. Begin met heel zorgvuldig uitzoeken, dat scheelt u bewerken. Met hamer en steenbeitel kunt u er stukken afslaan, hopend dat de brokken in uw concept passen; door met een slijpschijf stenen dwars door midden te slijpen, krijgt u uit één stuk twee steilere rotspieken die gemakkelijk rechtop gezet kunnen worden, voorin of achter in uw landschap i.v.m. perspectiefwerking. In lavasteen kunt u redelijk gemakkelijk gaten voor beplanting maken. Denk daarbij wel aan de drainage.

 

In tuincentra ziet u soms ook die lange, puntige stukken natuursteen die rechtop in b.v. een Oosterse tuin gezet kunnen worden. Als u boft, ligt er tussen die prachtige, natuurlijk ogende zuilen een zielig, gebroken exemplaar die u voor een habbekrats mee kunt krijgen. Thuis kunt u dan met beitel en slijpschijf in de weer om een landschap van smalle, steile pieken te maken dat pracht en kracht uitstraalt.

                             saikei rotsen        

Als u dat grofstoffelijke geweld niet zitten en fijner besnaard wilt gaan bouwen, kunt u ook stenen gaan samenvoegen met lijm of cement. Er zijn fijne cementsoorten met zeer hoge hechting en afharding in de handel, die ook tijdens het drogen  nog gevormd kunnen worden, zodat de cementdelen mooi in het ontwerp gepast kunnen worden.

  

Ik zag bij Pleunis relatief lange, vrij smalle stukjes natuursteen op de markt gebracht om een stroom uit te beelden in een Japanse of een Zentuim.Die stukken lenen zich goed  voor zo’n steil piekenlandschap. Door met 1 mm.draad de samen te voegen stukken bijeen te binden, kunt u het geheel rustig laten drogen, zelfs als u overhangende rotsen of bogen gecreëerd heeft. Bovendien kunt u stabiele constructies met voldoende plantgaten bouwen. Goed samenbinden, wellicht met meer helpende handen, en niet op draad kijken; dat kan toch hergebruikt worden.

saikei rotsen

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!