Futame-futaba-nokoshi

Futame-futaba-nokoshi – 2 scheuten en 2 blaadjes laten staan.

Deze vreemde Japanse naam, futame-futaba-nokoshi , is één manier om kiri-modoshi (groei terug dringen om het licht de binnenste takken te laten bereiken) te doen. De betekenis van dit drie woorden tellende proces is als volgt : futa = twee , me = kiem, ba = blad , nokoshi = sparen.

Elk einde van de tak (de plantkundige vertaling van “ terminal” is eindstandig) wordt gesnoeid door twee scheuten te laten staan, met elk slechts twee blaadjes. Wanneer de scheut krachtig is en twee blaadjes laten staan de scheut te lang zouden maken, kunt u ook één blad laten staan. In het geval van een zwakke boom of zwak deel van de kroon, of als een scheut het nodig heeft om langer uit te groeien, kunt u drie of vier blaadjes laten staan. LET OP!   Herhaaldelijk tweedelig snoeien, dus twee scheuten aan elk eind van een takje laten staan leidt tot meerdere vertakkingen en ongewilde wijd uitgespreide waaiervormige takken.

 

Deze methode van snoeien is zowel toepasbaar met mesuki als kiri-modoshi gedurende de winter en de vroege lente, als je maar lange scheuten snoeit. Echter, het wordt voornamelijk  toegepast na het verwijderen van de bloemen  en vruchtbeginsels. Zie hiervoor higari in een van de volgende blokken.

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!