Mesuki

 

Het uitdunnen van knoppen .

 

De Japanse term voor het weghalen van een te veel aan knoppen gedurende de rustperiode van de boom, in ons klimaat de late winter, is Mesuki . Deze uitdrukking is afgeleid van, me = knop en suki  = uitdunnen . Zoals de naam al zegt, gaat het om het terugbrengen van het aantal bloemknoppen, zodat een elegante rangschikking ontstaat volgend voorjaar. De bloemen mogen elkaar niet overlappen en ook niet in een ongewenste richting wijzen .

 

Een van de voordelen van het toepassen van Mesuki op uw bomen is dat het helpt om de tapsheid te bevorderen . Het toepassen van Mesuki : U dunt elk takje uit tot op 1 knop of een vegetatieve knop aan het eind van elk takje /vertakking . Dit resulteert in minder loof- productie in het volgende voorjaar . Minder loof betekent minder voeding. Dan zal er ook  minder voeding worden geproduceerd door de plant . Minder voeding geven, waardoor de cambium cellen kracht verliezen en dit resulteert weer in het dunner worden van de twijgjes . Als u de vele knoppen aan de top van alle twijgjes laat zitten, zult u vele twijgen /scheuten krijgen, dus ook meer loof en dikkere twijgen /scheuten .

Mesuki moet worden toegepast op uw bomen van november tot maart.

Begint deze behandeling als het blad sterke tekenen van kleurvermindering vertoont.

Mesuki kan op elk moment in de winter of vroeg in het voorjaar, maar moet voor de knoppen open gaan, voltooid zijn .

 

  • Laat alleen een bloemknop staan aan het einde van elk takje/twijgje .
  • Streef er naar om bloemknoppen van de zelfde grote te krijgen,  zodat ze allemaal op het zelfde tijdstip bloeien; vlezige/dikke knoppen zullen eerder bloeien, kleine/dunne knoppen later .
  • Haalt buitensporige, afwijkende bloemknoppen weg - die

 te dicht bij elkaar staan. (Binnen 2 – 5 – 7 cm, dat hangt af van de grootte van de bloemdiameter )

  • - die elkaar kunnen raken tijdens de bloei .
  • -die in een niet gewenste richting wijzen, bij voorbeeld naar boven,beneden of naar binnen; ideaal is het als de bloemen naar buiten en licht omhoog wijzen. Indien nodig gebruikt u draad om het voor ogen gestelde doel te bereiken .
  • Probeert u de bloemen in horizontale lijnen te zetten, gezien vanaf de voorzijde.

 

clip_image0011

 

Tak,gezien van bovenaf ; uitgevoerd zijn mezuki en kiri-modoshi.

Bovendien zijn de bloemkoppen bedraad en verbonden met touwtjes .

Deze techniek kan uitgevoerd worden op meer gevorderde bomen met brede/ruime , hoge en ronde kussens  loof  (etages ), individueel op een lijn geplaatst en in horizontale  rijen : 1, 2,  3 of 4 rijen , afhankelijk  van elk kussen en de verticale afmetingen er van .De  met touwtjes individueel verbonden bloemknoppen zitten in rijen van vier    op de brede, primaire takken van een Bob Gold’s azalea volgens de Masuki - en Kiri-modoshi techniek (zie onder ) en zij zijn bedraad .

 

clip_image0031

 

 

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!