higari

Higari – Zorg na bloei

Zorg voor een boom na de bloei wordt higari genoemd en volgt meestal in mei en juni. Deze Japanse term staat voor een procedure van drie stappen. 1. Verwijderen van de bloemen. 2.

Verwijderen van het vruchtbeginseldoor middel van futame-futaba-nokoshi . 3. Minimale bedrading van takken. Dit heeft vier doelen:

1.  Verwijdert elke bloem en haar stamper, compleet met het hele vruchtbeginsel. Daar zouden zaden kunnen ontstaan die de voedselreserves van de plant ongewild zouden kunnen verbruiken.

2.  Verkorten van de wortels.( Vertraagt wortelvorming)

3.  Het veroorzaakt vertakkingen door het in gang zetten van een tweede groeispurt in de slapende knoppen in de oksels van de bladeren die blijven staan en in  andere knoppen.

4.  Leidt scheuten  die ontstaan zijn in de groeispurt van de lente.

 

 

Voordat u de bloemen verwijdert moet u de takken markeren die veel dominante donkerdere bloemen hebben, met name die dichtbij of in de top. U kunt ervoor kiezen om kojiku-kiri uit te voeren en alle of sommige te verwijderen (of door higari in de volgende lente) om de top met lichter gekleurde bloemen te tooien.

Onthoudt!! Wanneer een tak dominantere, donkerdere bloemen gaat produceren, zullen er nooit meer lichtere bloemen aan komen. U zult selectief moeten snoeien, soms zelfs drastisch om te voorkomen dat 1. Dat uw boom zichtbaar topzwaar wordt door die donkere bloemen of 2. Op andere plekken in de kroon u clusters heeft van donkerdere bloemen.

 

 

 

 

  image022

  image024

 

Gyoten , met ongewenste donker rose bloemen aan de top

 

Gyoten, na kojiku-kiri de weggehaalde donker rose bloemen

 

Een andere reden om takken te markeren voordat u de bloemen verwijdert, kan zijn, omdat u die takken wilt gebruiken om van te stekken. Dit stekken moet gedaan zijn voor het gebladerte weggehaald is gedurende higari . Onthoudt!! Bloemen die geproduceerd zijn op een stek zullen identiek zijn aan die geproduceerd door die tak op de “moederboom”. Een stek van een tak die lichte of veelkleurige bloemen produceert, zal soortgelijke bloemen produceren. Een stek van een tak die gevlekte bloemen of bloemen met een “jewel” patroon produceert, zal alleen dit soort bloemen produceren. Vegetatieve voortplanting wordt in een volgende sectie besproken.

 

De eerste stap van higari: Verwijdert alle bloemen, inclusief hun houtachtige steeltje. Gebruik een schaar of scherpe nagels om de steeltjes door te snijden. Het proces en de resultaten van het bloemen verwijderen en het doorknippen van bladeren zijn geïllustreerd in een zes foto’s tellend voorbeeld van Gyoten gemaakt in midden juni.

 

 

 

  image026

  image028

     

Top ontdaan van bloemen .

                 

 

Linker helft ven de kroon uitgedund .

Rechter helft moet nog worden uitgedund

 

Experts verklaren dat je alle bloemen en ongeopende vruchtbeginsels verwijderd moet hebben als 80% van de bloemknoppen zijn geopend. Deze timing is aangeraden om te zorgen dat het volgende jaar alle knoppen op ongeveer hetzelfde moment gevormd worden en zich ook zullen openen. Dit is natuurlijk beter dan dat de bloemen na elkaar bloeien. Veel Satsuki azalea liefhebbers volgen dit advies niet, omdat ze teveel genieten van hun boom in bloei.

 

Nadat de bloemen van een boom zijn verwijderd, moet het gebladerte van de meeste (maar niet alle soorten) teruggesnoeid (geknipt) worden volgens de futame-futaba-nokoshi methode. Deze methode wordt in de tweede sectie hierboven beschreven. De uitzonderingen worden later genoemd. Uitdunnen op die manier, twee blaadjes en twee scheuten is op de linkerhelft van de kroon van Gyoten geïllustreerd. Aan de rechterkant moet dat nog gebeuren. Op die manier ziet u het verschil vóór of na het snoeien duidelijk.

 

Op elk einde van een tak blijven slechts twee scheuten bewaard. Links op elke scheut is een bladpaar, soms een enkel blad, of een roosje van dicht op elkaar geperste bladeren. Sommige experts raden aan drie of vier blaadjes te laten staan op zwakkere takken, voornamelijk in de top van de boom.

Personen die geen kennis van zaken hebben van het verzorgen voor een Satsuki azalea zullen denken of zeggen dat de boom eruit ziet als een geplukte kip. 

 

 

 

  image030

  image032

      

Plaats hier de schaar .

                                 

 

Knip , de scheut is geknipt maar de basis van

het blad is blijven staan.

 

  Nadat een boom   higari   heeft ondergaan toont u uw dankbaarheid voor de bloei die hij heeft getoond door middel van mest. Daarna niet meer mesten in juli en augustus, de periode van initiëren en ontwikkelen van nieuwe knoppen die scheuten en bloemen zullen geven in het volgende seizoen, in de lente

 

 

 

 

image034

  image036

   

Loof kussen op een hoofdtak voor het snoeien

 

Zelfde kussen van loof na het snoeien ,’’een geplukte kip ‘

 

 

 

 

  image038

 

image040

  Voor en na het snoeien , ‘’Eén geplukte kip’’

 

image042

 

 

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!