Open Dagen Esveld Boskoop

mei

2005-06-05 

Met Rhodondendron indicum . 

We kregen van Cor zo’n 20 kleinbloemige, rijkbloeiende, recent opgepotte azalea’s.Wij bewonderden het kleine blad en de zeer talrijke bloemetjes, maar toen wij tussen de hoog “opgeaarde “tuinturf de wortelvoeten opzochten, rolden we bijna om op het modderige tuinpad….centimeters dikke stammen!

hier is het mee begonnen 06-05-05

 

Cor vertelde dat deze soorten – heel veel “Rhododendron indicum mime shojoh “ - behoorden tot de z.g Wilson’s Fifties. Toen Wilson, een Engelse botanicus, vroeg in de vorige eeuw voor het eerst Japan bezocht, was hij – gewend als hij was aan de West-Europese grootbladige en groot –bloemige rhododendrons – diep onder de indruk van de kleinbladige, rijkbloeiende Japanse soorten. Hij zocht de 50 mooiste uit en omschreef die in een publicatie.Toch raakten Wilson’s Fifties in vergetelheid tot Nederlandse azalea kwekers ze herontdekten in 1992 op de Floriade in Zoetermeer op de Japanse inzending. Al hun enthousiasme liep stuk op de onmogelijkheid om met de Japanse standhouders te communiceren. Tot Cor van Gelderen,gehuwd met een Japanse, deze taalklip wist te omzeilen. Toen bleek dat de Japanners geen vergunning van hun autoriteiten kregen om de bomen weer in te voeren, was een deal snel gesloten. Jarenlang is er mee gekweekt en gestekt en ooit zijn er een stel Fifties in de volle grond terecht gekomen. Toen dit perk t.g.v. gemeentelijke plannen gerooid moest worden,zijn ze opgepot…… Kunnen jullie daar wat mee?

 

“Kijk eens, wat een wortelvoet voor een cascade “,zei ik enthousiast tegen Leen.. Neem zelf ook zo’n boompje mee, hoor! “, maakte ons enthousiasme nog groter.

 

 

 

Van de Kobayashi azalea demo in Brussel wist ik nog goed dat een azalea tak in een keer gezet moet worden; dus niet even doorbuigen en weer terug laten veren . Juist voor dikkere takken moet de weg der geleidelijkheid bewandeld worden en een “overkill “aan draad .

 

Dus gingen wij fanatiek aan de slag. Leen kon ze vaak – schoon gemaakt en summier gevormd- onder z’n handen vandaan verkopen aan bonsailiefhebbers onder de bezoekers. En de bloeiende azalea’s verkochten zich zelf.

 

Na ieder takje te hebben bedraad – stond de boom te pronken, wilde een ander personeelslid ook wel zo’n boompje voor z’n vrouw – 8 mei moederdag, nietwaar – Er trad verrassend weinig takbreuk op bij die toch “knapperige”azalea’s. Zouden ze in bloei soepeler zijn?

 

Het was koud en nat in de kas,maar hartverwarmend het enthousiasme van de geweldig geïnteresseerde bomenfreaks die Esveld bezoeken. Duitsers, Belgen, Fransen, mensen uit Den Helder,Den Bosch, Tilburg…..die alles willen weten over snoei, bemesting, grondsoorten,enz.Prettig zo’n publiek! .

 

Na een jaar van goede bemesting en verzorging , dit prachtige resultaat . ‘een feestboeket’

wilsonfifties bonsai voorzijde100506

 

 

De foto,s van de bloeiende boom - 1 jaar later begin Mei , 2006 - zijn beschikbaar gesteld door , Y Anpilogova , een van de enthousiaste kopers van die dag .

zie onderaan deze pagina. 

Een dagje Esveld in Boskoop, met dit resultaat

bomen over bomen met bomenfreaks….Just Merks en Leen van Nieuwkerk

Choose an image to begin

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!