Schimmels.

 

Aardappelziekten (Phytophtora)

phytophtora

Phytophtora  wordt veroorzaakt door een schimmel in de grond of in het water. Het tast de wortels aan van de boom , zodat de bovengrondse delen verwelken en zullen afsterven. Wanneer de wortels nader worden bekeken, zijn deze bruin verkleurd en de haarwortels zijn dan al afgestorven.

Azalea is hier gevoelig voor, bron van infectie kan slecht water zijn .

Bestrijden met: Finesse of Aliette.


 

 

Bladvalziekte.

bladvalziekte

Bladvlekziekte komt het meest voor bij Ribes (bessenbladvalziekten) of Chaenomelis (kweepeerbladvalziekten ) Op het blad ontstaan kleine donkerrode, later zwarte plekken. Eerst zijn ze klein, maar ze worden groter en groeien naar elkaar toe. Het blad wordt vervolgens geel en bruin en zal voortijdig afsterven. Bij ernstige aantasting zijn ook de vruchten aangetast.

Bestrijden met: Microsulfo.


 

 

Bladvlekkenziekten.

bladvlekkenziekten

Deze ziekten treedt op bij vochtig en warm weer. Typische kenmerken zijn onregelmatige, vaak door bladnerven begrensde bruine met een gele rand op het blad. Het blad sterft dikwijls af . Aan de onderzijde van de vlekken bevindt zich olijfgroen tot bruin schimmelpluis. Bladvlekkenziekten komt bij veel bomen voor, maar een kleine aantasting hoeft niet dodelijk te zijn

Tip: verwijder aangetast blad, ook het gevallen blad kan het beste weggehaald worden om verspreiding te voorkomen .

Bestrijden met: Finesse of microsulfo.


 

 

Botrytis.

botrytis

Botrytis of grauwe schimmel ontstaat vaak via beschadiging of wonden en kan op alle bovengrondse delen van de plant voorkomen .

Het symptoom is een grijzig witte schimmel. Infecties van vruchtbomen vallen in tijdens de bloei. Vruchten die uit de geïnfecteerde bloemen groeien, kunnen uiterlijk gezond lijken

, maar zijn toch met de schimmel besmet. Ze worden met schimmelluis bedekt en zullen uiteindelijk toch verrotten . Ook bloemen en bladeren kunnen afsterven .

Tip: snoei geïnfecteerde delen direct weg.

Bestrijden met:Teidor of Microsulfo.


 

 

Krulziekte  (in perziken)

krulziekte perziken

De aangetaste delen zien er opgezwollen uit, blad is dik en bobbelig, en misvormd ,en verkleurd naar geelgroene tot rode blaren . Later vormt zich een wit laagje op het blad. De bladeren krullen naar binnen. Aangetast blad sterft af en valt af . Aan kale scheuttoppen komt weer hergroei, die vaak niet meer wordt aangetast. Bij Nectarines kan ook schade aan de vruchten ontstaan .

Tip: verwijder het aangetaste blad direct, zodat een verspreiding wordt voorkomen. Spuit eind Febr., voor het uitlopen van de knoppen .

Bestrijden met: Finesse.


 

 

Meeldauw (echte)

meeldauw(echte)1

Op de bovenzijde van de bladeren, bloemen en stengels groeit een witte schimmel, die later donker verkleurd. De infectie begint vaak aan de bovenzijde van het blad. De bomen vertonen een groeistilstand en de bladeren krullen om. Sterk geïnfecteerde plantendelen sterven af. De meeldauw ontwikkeld zich in de zomer bij droog weer het snelst

Bestrijden met: Rosacur of Microsulfo.meeldauw

 


 

 

Meeldauw (valse)

meeldauw (valse)

Naast de echte meeldauw is er een schimmel die daar veel op lijkt en valse meeldauw veroorzaakt. Vaak jong materiaal en bomen die in een vochtige omgeving staan, worden het snelst aangetast. Valse meeldauw is meestal het eerst waarneembaar op de bovenzijden van het blad door een aantal verkleurden vlekken (wat gelig)Op de onderzijde van het blad is een pluizige schimmelgroei te zien die vuilwit of roodachtig van kleur is. Blad kan afsterven en de schimmelgroei kan zich uitbreiden .

Tip: aangetaste delen zoveel mogelijk weg snoeien .

Bestrijden met: Finesse.


 

 

Roest.

roest

Inde zomer treden op het bladoppervlak kleine geel-tot roodachtige vlekken op. Aan de onderkant van het blad, op de overeenkomstige plaatsen, verschijnen 1 tot 2 mm grote, geelbruine tot (in de herfst) zwarte spikkels. De ziekte treedt voornamelijk op bij vochtig weer in het voorjaar, in de zomer en vooral in de herfst. Bij een hoge graad van aantasting vallen de bladeren voortijdig af. Aantasting kan ook voorkomen op de stengels.

Tip : haal het aangetaste blad of plantendelen weg .

Bestrijden met: Finesse of Exact.


 

 

Sterroetdauw.

sterroetdauw

Op de bovenkant van het blad treffen we ronde grijze tot grijszwarte vlekken aan met dikwijls een stervormige rand. De vlekken zijn talrijk en over het gehele blad verdeeld. De onderste bladeren worden als eerste aangetast. Bij een sterke aantasting worden de blederen geel en vallen af., zodat de bomen kaal worden. Sterroetdauw komt veel voor bij Meidoorn en wordt veroorzaakt door schimmel. De bloemen worden niet aangetast.

Tip : haal aangetaste delen direct weg om te voorkomen dat de sporen openspringen.

Bestrijden met: Rosacur.

sterroetdauw 2


 

 

Taksterfte.

Taksterfte komt voor bij Thuja en wordt veroorzaakt door een schimmel. Op de takken ontstaan zwarte puntjes van circa i mm doorsnee . Dit zijn sporen van de schimmel die op den duur openbarsten. Zo blijven er bruine littekens achter op de takken. Het blad wordt daarna vaak bruin en zal bij een ernstige infectie afsterven. De infectie het meest op bij vochtig weer in de zomer of in he najaar.

Tip: haal aangetaste delen direct weg om te voorkomen dat de sporen open springen.

Bestrijden met: Microsulfo.


 

 

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!