Westeria sinensis

 

Westeria is een geslacht van tien winterharde klimmende soorten. Het zijn bladverliezende klimplanten, gekenmerkt door afwisselende, oneven geveerde bladeren en door de grote vlinderbloemen, die in lange, hangende, of zijstandige trossen bijeenstaan.

 

westeria 28-04-08 foto 1

 

De bloemen hebben een klokvormige kelk met vijf ongelijke tanden. De bloemkroon bestaat uit de grote, teruggeslagen vlag,

 

westeria 03-05-08 foto 2

 

 

twee sikkelvormige vleugels en een gekromde, korte kiel. De vrucht is een grote, meerzadige peul, die tussen de zaden in meer of mindere mate is vernauwd.

12694 zaden westeria foto 2a

 

De zaden en bladeren zijn giftig. Voor in de tuin, bijvoorbeeld over een pergola groeiend ,behoren de blauwe regensoorten tot de mooiste bloemdragende planten. Ze gedijen in rijke, doorlatende grond en op een beschutte, zonnige groeiplaats. In de vrije natuur groeien blauwe-regen soorten in, door en langs andere planten en bomen omhoog naar het licht. In de tuin plant men ze tegen pergola's en tuinhuisjes; met behulp van klimrekken kan je ze makkelijk tegen gevels laten groeien. De sterke groei (gemakkelijk twee meter per seizoen) kan men in toom houden door midden in de zomer overtollige zijranken tot op enkele bladeren in te korten. Hierdoor wordt ook de vorming van bloemknoppen bevorderd.

Voor ons bonsai liefhebbers is de Westeria gemakkelijk in een schaal te kweken:

Hierbij een voorbeeld van een geïmporteerde, ruwe Westeria uit Japan,aangeschaft 10-01-07.

westeria 10-01-07 foto 3

 

Gevormd 12-01-07

westeria 12-01-07 foto 4

 

Daar hij in zeer verharde ,deels Akadama, deels rode klei stond ,heb ik hem verpot op

westeria15-03-07 foto 5

15-03-07 in een vrij diepe schaal,(half cascade) omdat ik op dat moment geen andere schaal tot mijn beschikking had.

De hele schaal heb ik ingegraven in de volle grond en wel zodanig dat er ongeveer twee centimeter grond over de hele oppervlakte lag; dit om de grond gelijkmatig vochtig te kunnen houden. De Westeria mag immers geen moment droog komen te staan. De groei verliep voorspoedig.

Hier ziet u de ontwikkeling van het voorjaar 2008:

Tot mijn verbazing verschijnen er begin april al een groot aantal (42) bloemknoppen.

13-04-08 20-04-08

westeria 13-04-08 foto 6

 westeria 20-04-08 foto 7

 

24-04-08

 

westeria 24-04-08 foto 08

westeria 28-04-08 foto 8

03-05-08

westeria 03-05-08 foto 9  

westeria 03-05-08 foto 10

 

07-05-08

westeria 07-05-08 foto 11

westeria 03-05-08 foto 12

 

 

15-05-08

Door het warme weer in de eerste helft van mei was hij echter vrij snel uitgebloeid.

 

Direct na de bloei zijn al de uitlopers terug gesnoeid tot één samengesteld blad en dit zelfde blad is weer ingekort tot twee of drie bladparen van dat geveerde blad

westeria 12-05-08 014 foto 13

 

.

westeria 12-05-08 011 foto 14

westeria 12-05-08 012 foto 15

Dit doe ik om het loof dichter bij de stam terug te brengen en de slapende ogen te laten uitlopen . Een Westeria heeft toch de neiging om alleen aan de toppen van de takken uit te lopen.

westeria 12-05-08 007 foto 16

De boom direct na de snoei.

 

Direct na de snoei wordt er één keer goed bemest met DCM vloeibare mest, omdat dit snel wordt opgenomen door de plant ;na tien dagen bemest ik nogmaals, nu met DCM MIX 2 .

Nu na tien dagen zie ik al slapende knoppen gaan zwellen op het kale hout.

westeria foto 17

westeria foto 18

 

Wisteria sinensis ´Alba´(ontdekt door Wilson en dus al jaren in cultuur gebracht) is een witbloeiend ras met een vleugje lila met 25 cm lange bloem trossen. De plant bloeit op het moment dat de bladeren verschijnen. Het is wellicht niet meer de beste witbloeiende cultivar, maar wel een heel mooie. Deze soort blijft iets kleiner dan de sinensis.

 

 

Standplaats

 

Naast een goede raskeuze is ook de standplaats bepalend voor een goede en rijke bloei. Westeria 's houden van een zonnige plek, hoe zonniger de standplaats, des te groter de kans op bloemen.

 

Giftigheid

 

De bladeren maar vooral de zaden zijn giftig.

 

 

Let op

Let bij aankoop altijd op of het een geënte plant is of en of de plant minstens één bloemtros heeft. Dan is hij uit een stek opgekweekt. Er zijn namelijk ook zaailingen in omloop, maar die bloeien niet of slecht.

Watergift

Minimaal 1 x per dag bij warme dagen 2 x of de schaal op een met water gevuld schotel plaatsen, en wel zo dat de ontwatering gaten van de schaal in het water staan, zodat de plant naar behoefte water kan opnemen.

Snoei

Na de bloei onmiddellijk snoeien zoals hier boven beschreven en in de loop van het groeiseizoen, als de uitlopers te lang worden, nogmaals terug snoeien naar twee of drie bladeren. Laat die scheuten echter eerst voldoende doorgroeien naar 50 á 60 cm.

Vermeerdering

 

De rassen zijn het best te vermeerderen door middel van enten in het voorjaar of door stekken in augustus. Zaaien moet beslist worden afgeraden, omdat het onbekend is of de plant gaat bloeien en zo ja, op welk tijdstip. Neem nooit wortelscheuten of lage uitlopers, want dan kweekt u wellicht een plant afkomstig van de (wilde) onderstam. Zulke planten bloeien pas op latere leeftijd, groeier uitbundig en produceren kleine bloemen.

 

 

Wisteria sinensis soort -> linksom windend (tegen de klok in).

deze plant bevat giftige plantendelen

geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema en als bonsai

Deze plant moet in de tuin gesteund worden, maar niet als bonsai.

De plant vraagt en gedijt goed in vochthoudende, maar toch goed doorlatende grondsoorten.

Geschikt voor middel grote en grote bonsai

 

Site Menu

satsuki     

 

 

 

     Site Menu  

bonsai   

 

Neem nu een abonnement!